Wat is CAD?

CAD

Wat is CAD eigenlijk? Zoals de meeste mensen wel weten is CAD de afkorting voor Computer Aided Design. Ok, dat is wel algemeen bekend, maar hoe wordt de technologie van tegenwoordig gebruikt? Dan hebben we het dus over 3D CAD. Om daar een duidelijk antwoord op te geven moeten we ons eerst richten op de voorgeschiedenis: 2D CAD.

Geschiedenis

Met de komst van de PC is er een platform ontwikkeld voor het maken en onderhouden van technische tekeningen. Je kunt simpelweg zeggen dat de PC en de bijbehorende software ervoor hebben gezorgd dat de ouderwetse tekentafel een nieuwe functie heeft gekregen in het bedrijfsleven: een mooie plek om je uitgeprinte tekeningen neer te leggen om ze te bekijken/controleren.

Maar wat heeft de PC, of moeten we eigenlijk zeggen de software, meer te bieden dan de tekentafel? Eigenlijk niet zoveel als je kijkt naar de functionaliteit. Je tekent nog steeds lijntjes en cirkels…maar dan op de PC. De PC maakt het echter wel makkelijker om dingen te wijzigen zonder dat je er later nog iets van ziet.  Op een calque moest je gaan ‘schrappen’ om de wijziging door te voeren. Van opnieuw tekenen was al helemaal geen sprake…

Het eindresultaat van het 2D computer tekenen en de tekentafel zijn op het eind van de rit hetzelfde: een 2D tekening. Het enige verschil is de manier waarop het gemaakt is.

Dat is toch wat we verwachten van de tekenkamer? Ja natuurlijk, echter verwachten we ook niet dat er een kloppende stuklijst wordt aangreikt door de tekenkamer? En verwachten we ook niet dat alles klopt van een 2D tekening?

De praktijk wijst uit dat het maken van de tekening geen onoverkomelijke problemen oplevert, maar op het moment dat er een wijziging tijdens het productie proces wordt doorgevoerd komen ook de (geldverslindende) problemen!

Het blijft immers allemaal mensenwerk dat wordt gedaan met behulp van de PC.

3D CAD is de toekomst

3D CAD is het logische vervolg op het 2D CAD tekentechniek. Achteraf gezien is 3D CAD met veel enthousiasme ontvangen, maar vallen de resultaten tegen. Men had veel meer verwacht van 3D. Naast de mooie plaatsjes is er eigenlijk geen verandering ten opzichte van de 2D CAD. Het eindresultaat is nog steeds een 2D tekening. Maar dat is toch het belangrijkste, zou je zeggen? Ja en nee, natuurlijk is een 2D tekening onmisbaar voor het productie proces.  Maar met de invoering van 3D CAD ontstaat er een hele grote mogelijkheid tot het opbouwen en delen van kennis en informatie binnen een bedrijf. Waarbij het belangrijkste nog moet komen: het delen van actuele informatie en geen verouderde versies….

Tot nu tot zijn de bedrijven die dat ontdekt én ingevoerd hebben op één hand te tellen. Vandaar dat de resultaten tegen vallen. Omdat je 3D CAD niet moet zien als opvolger van 2D, maar als één van de fundatiepijlers waarop het moderne bedrijfsleven is gebaseerd.

Het 3D model is dus veel meer dan ‘houder’ van alleen geometrische informatie. We kunnen veel meer relevante informatie aan het model ‘hangen’, zoals materiaal eigenschappen, gewicht, artikel nummer en omschrijving. Hierdoor ontstaat er een model dat uniek is. Overal waar dit model in het ontwerp wordt toegepast zal het dezelfde eigenschappen hebben. Dit geeft een goed beeld van de werkelijkheid. Daarom is het van belang dat bijvoorbeeld alle onderdelen, hoe klein en onbelangrijk het ook is, worden toegevoegd aan het hoofd model: de samenstelling.

3D model

Wanneer er informatie nodig is over een bepaald project ergens tijdens het bedrijfsproces, inkoop of verkoop of magazijn, dan kan er via een database de actuele gegevens worden opgevraagd. Dit zonder de benodigde kennis van de werkstructuren (bestandslocaties e.d.) van een tekenkamer.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.